April 23, 2018

Intelligente robot gebruikt tijdens knie-operaties

Door het inschakelen van de robot kan de positie van de prothese individueel aangepast worden aan de specifieke anatomie en biomechanica van de patiënt.

AZ Delta in Roeselare schakelt vanaf deze week een hoog-kwalitatieve operatierobot (Mako) in voor gebruik tijdens knieprothese. De Mako helpt de chirurg met het bepalen van de optimale positie van de prothese op maat van iedere individuele patiënt. Na deze berekening helpt de Mako om dit plan uit te voeren door de prothese ook uiterst nauwkeurig in te planten. Ook in Limburg (Genk en Overpelt) wordt dit type van spitstechnologie aangeboden, als enige ziekenhuizen in België. 

De robot helpt tijdens de operatie niet alleen met het maken van de beenderige coupes, op basis van artificiële intelligentie bezorgt de Mako-robot de chirurg ook belangrijke bijkomende informatie.  
Dr. Philip Winnock de Grave vertelt: ‘De Mako robot doet verschillende zaken tijdens de operatie. Ten eerste de chirurg extra informatie verschaffen over de specifieke anatomie en biomechanica van de specifieke patiënt. Op die manier kan vooraf de meest optimale positie van de prothese, bij iedere individuele patiënt bepaald worden.’ Dr. Thomas Luyckx gaat verder: ‘Zodra de optimale positie van de prothese bepaald is helpt de robot dan via een een robot-gestuurde arm om het plan om te zetten in de praktijk door zeer precieze beenderige coupes te maken tot 0.5mm en 0.5° nauwkeurig’.

‘Met deze robot kunnen we nu als chirurg heel nauwkeurig het doel bepalen en ook dit target effectief halen. Je kan de Mako vergelijken met de cockpit van een Airbus waardoor de piloot in staat is om systematisch te landen op een landingsbaan van slechts 5 meter breed’ aldus Dr. Philip Winnock de Grave.

‘Een ander voordeel van de robot is dat tijdens het zagen de weefsels maximaal gespaard worden. Zodra het zaagblad uit het bot komt stopt de zaagmotor; dit wordt haptische feedback genoemd. Op deze manier wordt het chirurgisch trauma verder verlaagd wat een vlotte en snelle revalidatie bewerktstelligt. Het risico op complicaties wordt hierdoor zo klein mogelijk gehouden’ zegt Dr. Thomas Luyckx.

Robots worden al langer gebruikt in de operatiezaal, maar nu worden voor de eerste maal in ons land ook intelligente robots ingezet voor de plaatsing van knie-protheses. ‘Door een kwaliteitsvolle en multidisciplinaire aanpak is de dienst Orthopedie in Roeselare een toonaangevende dienst. Alle subspecialiteiten binnen de orthopedie kunnen binnen de dienst aangeboden worden. De introductie van deze intelligente robot in de operatiezaal is een heel bewuste keuze van ons ziekenhuis. De robot wordt ingezet op de Campus Brugsesteenweg. Dit is onze gespecialiseerde, niche-campus waar al onze locomotorische disciplines gevestigd zijn en op een sterke verweven manier samenwerken.’ vertelt Johan Hellings, directeur van het ziekenhuis.
Deze robot-chirurgie zal aangeboden worden op de Campus Brugsesteenweg van AZ Delta in Roeselare door alle knie-specialisten.

Intelligente robot gebruikt tijdens knie-operaties